Piatra Onix. Istorie, Legendă, Talisman

În mod empiric oamenii au observat aceste efecte ale pietrelor asupra lor dezvoltând adevarate legende despre fiecare piatra în parte, însa în continuare vă vom prezenta anumite lucruri și istorii poate mai puțin cunoscute despre o piatră cu adevarat magică: Onix, și mai ales de ce combinația acestei pietre într-o bijuterie o transforma într-un Talisman.

ONIX-ul
Din punct de vedere gemologic, Onix (sau Onyx) este o varietate colorată alb negru, a calcedonului care aparține de mineralele din grupa cuarțului. Țările unde s-a găsit onix în cantități mai însemnate sunt: Argentina, Brazilia, Madagascar, Mexic, Uruguay, SUA.

Legendă și istorie
Numele pietrei semiprețioase Onix: provine din grecescul „onux” = unghie. Deși sună tare ciudat la prima citire, legenda numelui ne spune că într-o zi Cupidon a tăiat cu un vârf de săgeată unghiile divine ale lui Venus în timp ce aceasta dormea. El a lăsat unghiile împrăștiate pe nisip, iar acestea s-au transformat în piatră, făcând astfel ca o parte din corpul divin al Zeiței să dăinuiască veșnic pe Pământ.
„Vechi ca lumea", onixul este prima piatră pe care o întâlnim în paginile Sfintei Scripturi. în grădina raiului, în preajma râurilor care izvorăsc de aici, se găsește „piatră de onix" (Geneza, 2,12).

Știați că?
Onixul s-a numărat printre gemele preferate ale antichității. Meșteri dăltuitori și gravori au sculptat din el căni, potire, vaze, diferite obiecte decorative, menite să înfrumusețeze mesele bogate și ambianța încăperilor.

În timp ce onixurile colorate s-au bucurat în decursul mileniilor de o prețuire unanimă și constantă, cele alb-negre au cunoscut o soartă aparte. Ele au fost apreciate în Egipt, India, Persia și în țările din Extremul Orient, unde culoarea neagră nu este corelată cu forțele întunericului, cu moartea și doliul, acolo unde negrul era simbolul pământului fertil și al fecundității, ca în vechiul Egipt, oamenii au îndrăgit piatra sobră și elegantă, cu desenele ei întunecate. în India și în Persia i se atribuiau onixului puteri binefăcătoare în prevenirea deochiului și la ușurarea nașterilor.

În Europa, în schimb, onixul alb-negru, datorită aspectului său îndoliat, a fost privit cu rezervă și neîncredere încă din Evul Mediu. Lapidariile vremii îl descriu drept o piatră a nemulțumirii și discordiei, care aduce ghinion și coșmaruri nocturne.
Credințele medievale s-au perpetuat timp de secole, până în momentul când moda și-a demonstrat puterea ei de neclintit și în destinele onixului. în a doua jumătate a secolului al XlX-lea moda timpului era cea victoriană, noua vogă a onixuriîor întunecate fiind provocată de regina Victoria a Angliei.

Plăcându-i bijuteriile sobre, suverana Angliei a început prin a le purta, iar apoi a comandat giuvaergiilor coroanei să le execute în multe exemplare, pentru a le dărui membrilor familiei sale. Cum regina Victoria s-a bucurat de o domnie îndelungată, iar numărul descendenților ei direcți și colaterali era foarte mare, moda s-a extins repede la toate curțile europene și, în continuare, în afara acestora.

Din fericire, onixul era o piatră care se putea cumpăra la un preț relativ accesibil, așa ca în scurtă vreme mii de persoane s-au putut mândri că posedă bijuterii sau podoabe asemănătoare celor ale capetelor încoronate. în Europa, faima nefastă a onixului a fost definitiv destrămată.

Proprietăți și Beneficii
Este o piatră care aduce liniște și calm, motiv pentru care este recomandată în perioadele agitate.

E cunoscută pentru eliberearea energiilor negative. Este piatra ideală pentru persoanele care vor să treaca peste o relație încheiată, care vor să lase trecutul unde îi e locul – în trecut, și să înceapă să trăiască în prezent.

Printre puterile asociate acestei pietre se află: echilibrul, pozitivitate, intuiția, concentrarea, protecție.


Ganelli vă recomandă un set de bijuterii din Onix alb si negru delicat asortate cu un sidef striat, compus din colier lung cu pietrele în forme diferite distribuite asimetric, și brățară asortată.
Eleganța jocului de alb și negru în diferite forme geometrice, colierul lung pretabil oricărei ținute sau anotimp aduce pe langă beneficiile pietrei de onix și un plus de stil vestimentației dumneavoastră.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!