Motive populare românești. Semnificație. Tradiție

Noi la Ganelli am considerat că motivul popular românesc este peren având o valoare artistică și estetică nemuritoare și daca vremurile se schimbă motivul românesc poate fi adaptat și integrat oricarei ținute moderne printr-o bijuterie unică! Pandantiv Ganelli din ceramic și argint cu motive românești din toate zonele țării.

Cu o simbolistica bogata si o istorie fascinanta, motivele traditionale romanesti vorbesc despre viata romanilor: comuniunea cu natura si obiectele din jur.
Povestea specificului nostru tradițional înseamnă multe și infinite simboluri românești, încărcate de magie.

Ce semnificație au motivele tradiționale românești

Dacă este să ne focalizăm strict pe spectaculozitatea unora dintre motivele românești - motive care i-au atras și pe unii dintre designerii occidentali de-a lungul vremii, semnificația e profundă. Aceste motive tradiționale pe care totdeauna vom pune, cu mândrie, amprenta “ale noastre”, au rolul de a înfrunta timpul. Cu acea magie despre care vorbeam mai înainte. Plus norocul binefăcător. Se poate spune, fără a greși, că motivele populare ale românilor fac parte din acel “cod secret” de supraviețuire al umanității. În ornamentica populară românească se găsesc o serie de motive cu mare efect estetic. Cum sunt cele fitomorfe, simbolistica fiind importantă, comună mai multor popoare. De pildă, Pomul Vieții. numit și Arborele Vieții sau Copacul Vieții, acest motiv străvechi conține în el năzuința spre nemurire a omului. În fapt, acest minunat mit se regăsește la toate popoarele Europei.
Majoritatea înțelesurilor motivelor rămân încă necunoscute, dar motivele tradiționale specifice României pot fi împărțite în categorii și după inspirație. Fie din natură, fie cele cu origine neclară sau simbolice. Motivele cunoscute astăzi se împart în: fiziomorfe (plante, animale și oameni) și skeomorfe (unelte sau obiecte).Ca un fapt poate nu divers, un motiv des brodat pe iile românești e motivul solar. Evidențiat fie sub forma soarelui sau a florii-soarelui, cât și stilizat, sub forma unuicerc. Vorbește despre divinitate, despre căldura soarelui, dătătoare de viață și generatoare de belșug, dar și despre ciclul vieții. Se spune că este motivul preferat al purtătoarelor de tradiții românești care brodează ii, pentru că ilustrează însăși esența vieții. Un fel de neîntreruptă roată a vieții.

Simboluri românești populare

Probabil unul dintre cele mai complexe “domenii” ale tradiției noastre populare îl reprezintă simbolistica. Un simbol întâlnit destul de des atunci când este vorba despre semnificația motivelor tradiționale românești este Crucea. După propagarea creștinismului în Dacia romanizată, Crucea devine un simbol protector folosit împotriva duhurilor rele, deochi și vrăji. Apoi, mai avem Spirala - care înseamnă energie, mișcarea universală regăsită în om (una dintre culturile în care s-a regăsește Spirala este Cucuteni). Urmează Cercul - simbolul regenerării, al mișcării fără de început și sfârșit. În special în cultura PreCucuteni s-au folosit multe cercuri, cercuri concentrice, ca semn al regenerării, asociate imaginii solare. Nu în ultimul rând și Rombul are valoarea lui simbolistică. E forma pe care Constantin Brâncuşi a ales-o pentru ”mărgelele” din componenţa Coloanei infinitului. Și provine din vechea artă populară, potrivit etnologilor. Rombul este acel simbol primordial al nostru, foarte puternic. E și reprezentarea geometrică a oului, preia funcţiile lui vitale, darul său sublim.

Regina Maria - acest simbol al României peste care cu greu se poate trece când se aduce în discuție tradiția populară, Principesa Ileana, Principesa Elena, sunt cele care au purtat ia românească cu mândrie. Manifestând o grijă deosebită în tot ceea ce a însemnat promovarea motivelor tradiționale românești la nivel mondial, în vremurile pe care le-au trait aceste femei puternice și deosebite. Deşi de origine
străină, suveranii României s-au identificat cu poporul român, promovând tradiţiileşi obiceiurile româneşti. Motivele noastre tradiționale au intrat în contemporan cu brio datorită artiștilor și meșteșugarilor moderni.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!